Vitamina D este benefică pentru sănătatea noastră în multe feluri. Este importantă pentru prevenirea bolilor respiratorii, pentru întărirea sistemului nostru imunitar și pentru sistemul nostru cardiovascular. În plus, datorită rolului său în metabolismul calciului și fosforului, vitamina D este, de asemenea, esențială pentru sănătatea oaselor noastre.
Sursele sale
Cu toate acestea, deoarece radiațiile solare reprezintă una dintre principalele sale surse, perioadele mai puțin însorite – cum ar fi lunile de iarnă – reprezintă un obstacol în calea sintezei acestei vitamine. Zilele scurte, clima care ne determină să fim mai puțin în aer liber, soarele care se ascunde mai des… pe scurt, există mai mulți factori care limitează aportul său în aceste perioade. Atât de mult încât există studii care leagă tocmai această deficiență de afecțiunile sezonului de iarnă.
Cum să observăm deficitul său
Deși un test de sânge ne poate spune mai exact nivelul de vitamina D din sânge, semnele care ne pot alarma cu privire la o posibilă deficiență sunt: dureri osoase și musculare, slăbiciune cronică și chiar tulburări de somn.
Ce trebuie să faceți pentru a vă îmbunătăți aportul zilnic
Cea mai intuitivă strategie este să nu vă lăsați descurajați de frig și să încercați să stați cât mai mult în aer liber, expunându-vă la soare cel puțin douăzeci de minute în zilele senine, mai mult în zilele înnorate. De asemenea, este bine să ne asigurăm că o cât mai mare parte din suprafața corpului nostru este descoperită, compatibilă cu temperaturile.
Din păcate, factorul de mediu joacă un rol important, astfel încât cei care locuiesc la munte au un avantaj față de cei care trăiesc în smogul orașelor în ceea ce privește puterea acestui proces de absorbție. Ca și cei care sunt tineri: pielii îi ia mai mult timp să producă vitamina D pe măsură ce trec anii. În sfârșit, cei care nu fumează sunt și ei de partea bună.
În ceea ce privește alimentația, vitamina D poate fi suplimentată prin consumul de pește precum somon, macrou, hering, sardine, ton și, de asemenea, ulei de ficat de cod. Ouăle și produsele lactate sunt, de asemenea, bune, la fel și ciupercile. Să nu mai vorbim de alimentele îmbogățite cu această vitamină, cum ar fi laptele, iaurtul și cerealele, chiar dacă acestea conțin mai puțină.
Un alt lucru pe care îl putem face este să încercăm să îmbunătățim absorbția acesteia consumând alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, nucile și avocado, împreună cu alimentele tocmai menționate, pentru a le combina cu alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate, legumele cu frunze verzi sau leguminoasele.
Cu toate acestea, dieta poate să nu fie suficientă pentru a ne atinge obiectivul, deoarece vitamina D este prezentă în alimentele menționate mai sus în procente care nu sunt prea mari. Din acest motiv, este esențial să ne expunem zilnic la lumina soarelui și, dacă este necesar, în urma unei analize de sânge, să stabilim împreună cu medicul dacă vitamina D trebuie, de asemenea, suplimentată în alimentația noastră prin suplimente.