Sfaturi pentru o inimă tânără și sănătoasă

soscardio

Un stil de viață sănătos și o activitate fizică regulată conservă și ajută la menținerea inimii tinere, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Inima umană bate în medie 100.000 de bătăi pe zi, iar mușchiul nostru vital pompează zilnic 700 de litri de sânge. Dar sănătatea celui mai important motor intern depinde și de ajutorul pe care i-l oferim pentru a funcționa mai bine.

Iată, așadar, sfaturile pentru a menține inima sănătoasă și tânără, pe baza sugestiilor formulate de experți cardiologi.

Mâncați și beți cu moderație

Sănătatea organismului nostru depinde în mare măsură de dieta noastră. O dietă nesănătoasă bogată în grăsimi, condimente gustoase și săracă în fructe și legume solicită inima și alte organe.

Este important să consumăm legume în fiecare zi: legume de sezon ca garnitură la toate mesele principale și fructe proaspete la micul dejun sau ca gustare. Este important să moderați consumul de băuturi zaharoase și sucuri de fructe, eventual înlocuindu-le cu ceaiuri din plante și adăugând mai multă apă la dieta zilnică.

Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru a vă simți în formă. Nu consumați băuturi alcoolice și alimente preambalate, care sunt prea bogate în sare, zahăr, grăsimi și conservanți. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge (glicemia) pot indica prezența diabetului sau a sindromului metabolic. Dacă este nediagnosticat și netratat, diabetul poate crește grav riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Faceți mai multă activitate fizică

Cel puțin o jumătate de oră de exerciții fizice moderate în fiecare zi ajută la sănătatea inimii. Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea arterială) este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardio-cerebrovasculare.

De fapt, este numită „ucigașul tăcut”, deoarece în marea majoritate a cazurilor nu dă semne sau simptome și mulți oameni nu știu că o au. Alergatul, mersul pe jos, practicarea sportului reduc acest risc.

Joaca, treburile casnice, dansul, folosirea scărilor în loc de lift și a bicicletei în loc de mașină: chiar și activitățile care pot fi făcute în afara unei săli de sport ne mențin activi și sunt bune pentru inimă. Antrenamentele cu prietenii sau familia pot fi mai distractive și mai stimulante pentru cei care doresc să facă mișcare fără să se simtă singuri. O aplicație pedometru este, de asemenea, o modalitate bună de a vă verifica progresul și de a fi mai motivați.

A spune nu fumatului

Renunțarea la fumat este prima acțiune pentru a vă ajuta inima să fie mai tânără și mai sănătoasă. Este esențial să spui nu tutunului, dar și expunerii la fumatul pasiv. Încă de la doi ani după renunțarea la fumat, riscul de apariție a bolilor de inimă este redus dramatic.

După 15 ani, acest risc revine la același nivel ca în cazul nefumătorilor. Dacă întâmpinați dificultăți în a renunța la fumat, puteți cere ajutorul medicului dumneavoastră pentru a găsi împreună cea mai potrivită soluție sau puteți contacta numeroasele centre antifumat răspândite în țară.

Despre mine

Pasionată de sănătate și wellness, oferă sfaturi și informații de încredere pentru o inimă puternică și un stil de viață echilibrat. Crede cu tărie în puterea prevenției și educației pentru o viață sănătoasă.

Lasă un comentariu